–A les passades eleccions es parlava de què la gran urgència de sa Pobla seria arreglar els carrers i renovar la xarxa de canalitzacions d’aigua. És la gran prioritat?
– El tema és que la nostra xarxa té entre 50 i 80 anys, és molt antiquada i perd molta aigua. Quan arreglam un carrer miram de fer-ho de forma integral, no com es feia un temps que s’apadassava. És com posar-se roba neta i vas brut davall, acaba que la taca et surt. El nostre pressupost d’inversions és molt petit i hem de confiar amb les subvencions. De Conselleria ens diuen que per les xarxes d’aigua es volen dedicar molts de recursos. I això esperam. Per nosaltres és una superprioritat.
–Com estan les aigües polítiques per sa Pobla, després d’un any electoral intens amb ball de polítics d’un partit a un altre, ruptures, relleus de portaveus? Com es veu com a espectador?
– Ui, dels altres partits m’estim més no xerrar-ne. A la campanya hi va haver el trui que hi va haver… i jo mir de dur-me bé amb tothom. Per això va ser complicat fer el pacte actual.
–Va ser complicat pels Independents triar?
– Ja teníem una trajectòria amb l’actual pacte i ens coneixem. No vàrem voler anar en contra de ningú. Entenc que tothom vol el millor pel poble.
–Va cridar l’atenció que venguessin a sa Pobla els màxims caps del PP de Palma per intentar convèncer els Independents.
–Sí, es veu que era molt important per ells sa Pobla.
–Què varen oferir?
– Avui en dia, si hem de ser sincers, la major part de les inversions venen amb subvencions. La part discreccional és cada vegada més petita. El PP es va comprometre a una llista de coses, però quan entraves en el detall no estava tot tan clar. El temps d’en Cañellas venien al poble i deien, farem això, però ara tot és molt diferent.
–Però vàreu dir que si ho complien tot li donaríeu el darrer any de batlia.
– Això el PP ho va rebutjar de cop i ho varen sentir com una ofensa. En cinc minuts va quedar clar que es varen enfadar molt.
–O sigui que la proposta queda en no-res?
– Era una proposta, ells varen dir que era un insult, idò ja està.
–Aquests mesos quins han estat els temes que voleu agilitzar per la legislatura i ja heu demanat a Govern i Consell?
– Hi ha el projecte de l’escola nova. Pensa que l’altra vegada que jo vaig ser batle (2015-2019), ja teníem el solar en propietat i el Govern ho havia declarat projecte d’interès autonòmic. Amb un any es va fer molta feina, es va resoldre el concurs per tenir el solar, però després hem de fer autocrítica i dir que els darrers quatre anys han passat i no s’ha pogut dir: està tot fet. Això decepciona un poc. Ara el conseller diu que abans que acabi l’any tendrem redactat el projecte que falta.
–L’ajuntament fa anys que treballa amb plans de desenvolupament turístic, vos fa por que el poble perdi el seu caire agrícola o això ja és una batalla perduda?
–A nivell turístic hem fet un gran canvi, i el paper de l’Ajuntament ha estat petit: fer unes jornades, facilitar i fer contactes. Però el poble ha canviat a nivell de vivenda vacacional, agroturismes, turisme d’interior… Ara, tot té pros i contres. Jo he viscut que les cases no es podien arreglar i queien. El millor és cercar un equilibri. A sa Pobla no tenim encara un excés de turisme.
–Amb el tema del parc fotovoltaic l’Ajuntament ingressarà prop d’1 milió d’euros, com passa a altres pobles amb parcs semblants…
– Bé, no està clar, s’ha d’acabar de definir. Hem avançat amb els veïnats amb la falca verda i ara s’ha de firmar el conveni. I després tenim un segon parc a Talapi.
–Però per molt o poc que agradi als ajuntaments, tendran l’ingrés aproximat d’1 o 2 milions per impostos. Què li permetrà fer a amb aquests doblers a sa Pobla?
– No serà 1 o 2 milions perquè no sabem com serà de gros i no ho podem dir. De totes maneres a nosaltres no ens parlen de tant, sinó d’uns 500.000 euros per parc. Però està clar que no es fa per això.
–Com està el tema de poder aparcar davant els guals?
– Ja ho dúiem al nostre programa. Per abril ja en vaig xerrar amb Santa Margalida per saber com ho feien.
–Però ara a Inca hi ha un informe jurídic en contra.
– Hem aprovat la moció, però la norma està pendent d’un informe que hem demanat.
–Si l’informe és negatiu no s’implantarà?
– Se suposa que no. Però jo esper que l’informe sigui positiu si a Santa Margalida ho fan. La nostra intenció és crear aquesta figura i tenir 400 places noves.
–El nou contracte de recollida de fems és la gran aposta de la legislatura?
– Sí, és el major contracte de l’Ajuntament. És una aposta forta i decidida, que segur tendrà la seva complexitat. Haurem d’estirar el pressupost.
–Pujarà la taxa de fems?
– No, la mantenim.
–És molt diferent aquesta etapa de batlia que l’anterior?
– Vulguis que no, l’experiència és un grau i es nota. I d’il·lusió en tenc molta. Una vegada un al·lot em va demanar: i què has estudiat per ser batle? I li vaig contestar: vaig aprovar el darrer curs.
–Parlen de vós com un batle abocat al carrer pràcticament les 24 hores.
– Em moc molt. Jo a les 7 vaig al bar Sa Via i si entro amb una feina surt amb tres. El lloc es presta i molta gent aprofita per demanar-me coses. I els amos varen dir, “s’ha acabat que no puguis fer un cafè tranquil, comprarem una pissarra i la gent s’apuntarà”. I ho varen fer. Vull dir que si hi poses interès i hi estàs damunt es poden fer moltes coses, el dia és molt llarg.
–Animat per aquests mesos de temporada alta de sa Pobla, amb fira, Menjar Bé i preparant Sant Antoni?
–Sí, ara tenim tres mesos forts. A sa Pobla tenim actes amb tres elements i ara n’afegirem un quart. Tenim la fira de l’arròs, la de la patata, la mostra de l’anguila, i ara afegirem la fira del ‘covent’, que engloba tot el tema gastronòmic. I farem una molt bona bona fira, perquè nosaltres tenim l’ADN del ‘covent’. Per tot trobes pebres coents, i un pagès sempre en duu un dins la butxaca. Ara hem de mirar si la feim per primavera o a finals d’estiu, perquè per juliol a 40 graus seria una bomba nuclear. L’estrenarem l’any que ve, i també farem un concurs de pebres coents.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió