–Com afronten els hotelers aquesta temporada en què es torna a parlar de normalitat i ja es comencen a sentir veus que denuncien la saturació?
–Ja suposàvem que enguany, si no passava res de nou, ens tornaríem a trobar amb aquesta sensació de saturació i que tothom es tornaria a girar cap als hotelers. Però mirant les dades hem de veure que tenim un punt en el qual es va rompre l’equilibri a Mallorca, i és el de la implantació de les vivendes vacacionals al mercat. Quan fa deu anys emergeix el lloguer vacacional aquí es rompen les regles. És el lloguer vacacional que ha ‘hotel·litzat’ tot Mallorca. Es parla de repartiment de la riquesa i això està molt bé, però abans ens anava molt bé als mallorquins saber on hi havia turistes i on no en trobaríem. Ara en trobam per tot i estam tots mesclats.
–Es parla molt dels problemes que hi ha enguany per trobar personal.
–És una realitat que hi ha mancança de personal i ens trobam amb problemes per tancar plantilles. Hi ha gent de la península que ja no ha vengut. O que va deixar de venir l’any passat per l’incertesa de si seria una temporada llarga o curta. També és cert que es topen amb el problema de l’habitatge. I som els mateixos mallorquins els que, si tenim un pis a la costa, l’hem pujat de preu enguany.Després parlam de qui té compromís social!
–Aquesta temporada hi ha més acords amb els treballadors per incomplir l’horari a canvi de cobrar més?
–És cert que potser hi hagi aquests acords, però això es dona sobretot a la restauració, nosaltres als hotels estam molt més inspeccionats i puc dir que es faran cinc dies i 40 hores setmanals de feina. És com ara que ens reclamen que els hotels hauríem de donar allotjament als treballadors. Imaginau-vos quin retràs social seria! Els anys 70 es va aconseguir acabar amb aquells xibius d’habitacions en males condicions que hi havia als hotels pels treballadors. Hem de tornar quaranta anys enrere?
“La nostra progressia intel·lectual ha denostat el turista jove o de baix poder adquisitiu, com l’obrer de Manchester o Düsseldorf, i això és molt elitista”
–Com es veu l’inici de temporada a Alcúdia o a Can Picafort en quan als serveis?
–La veritat és que a Alcúdia el tema de platges i de neteja el duen molt bé. S’ha de renovar qualque ‘xiringuito’ que està en mal estat, això sí. Però després ens topam amb actuacions que no es poden fer perquè és competència de Costes. És absurd que l’Ajuntament d’Alcúdia hagi de fer nets els canals d’amagat! En quan a Can Picafort, el batle ha trobat una solució temporal de dos mesos per poder tenir hamaques i para-sols. La veritat és que a Can Picafort fa anys que es fa bona feina i s’ha millorat molt.
–Hi ha veus que denuncien un excés de para-sols i hamaques a la costa.
–La instal·lació d’hamaques s’ha reduït una tercera part els darrers anys, i sempre es munten els serveis amb els condicionants que posa Medi Ambient. Ara, per exemple, hi ha platges que han perdut la bandera blava perquè Medi Ambient no permet posar dutxes. No estic d’acord amb la idea de que a les platges no hi ha d’haver tantes hamaques i para-sols. Pels mallorquins, normal, perquè no les solem utilitzar perquè anam a la platja tot l’any, però un turista que ve un parell de dies es passa tot el dia a l’arena.
–Hi ha molt de moviment de compra d’hotels per part de fons d’inversions?
–No és cert que tot estigui en venda, com es diu, però la veritat és que clar que hi ha aquests fons d’inversions que cerquen rendibilitat ara que l’estalvi no dona rèdit. Si escoltes els intermediaris, sobretot immobiliàries, sí que et diuen que hi ha moltes ofertes de compra, però no n’hi ha tantes com es diuen.
–Hi ha hagut pacte amb el Govern per la llei de Turisme, què suposa?
–Els hotelers no havíem cercat aquesta llei, és el Govern que ens ve a cercar. Es parla de limitar el creixement, però nosaltres no parlam de decreixement, sinó de més qualitat i menys quantitat.
–No sorprèn que el PP no estigui a aquest gran pacte?
–Filosòficament el PP no hi poden estar en contra, però bé, han dit que si entren al Govern la llevaran, i supòs que ho faran. Crec que els nostre paper ha estat el de modular el text inicial, així el resultat final ha estat més pragmàtic.
–Turisme de qualitat vol dir turisme de rics?
–Es parla molt de qualitat i d’excel·lència, però la nostra progressia intel·lectual sempre ha denostat el turista jove i el de baix poder adquisitiu, com l’obrer de Manchester o Düsseldorf, i això és molt elitista.
–Què en pensau els hotelers mallorquins d’avui d’aquella imatge que els identifica com gent que s’ha enriquit amb el paisatge i que inverteixen a l’estranger?
–Això de l’estranger és un clixé que ens posen per un 10% de tots. El 90% restant no tenim cap hotel a fora de Mallorca, el nostre negoci és aquí. Jo el que conec entre els hotelers és molta gent feinera i que vol donar feina.
–I del clixé que els vincula amb el PP i que abans d’unes eleccions l’hoteler reunia a la plantilla i repartia els sobres per votar?
–Jo això no crec que passàs mai. Jo no ho he vist. Es repartien sobres als hotels perquè votassin al PP? Crec que són llegendes que s’han anat creant. Els hotelers no ens identificam amb cap partit, ara bé, tenim una ideologia liberal, clar que sí, i és normal que cerquem la defensa de l’empresariat. És evident que això no enllaça, per exemple, amb Podemos, però jo diria que actualment hi ha hotelers de molts partits diferents.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió