Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Entrevista

“Els mallorquins érem violents, sanguinaris i agosarats, ara queda un record molt descafeïnat”

Miquel Jaume, il·lustrador alaroner especialitzat en recrear episodis històrics

Miquel Jaume, il·lustrador alaroner especialitzat en recrear episodis històrics

Miquel Jaume  presenta a sa Pobla la seva darrera creació: ‘Germanies’. L’any 2001 ja va rememorar el centenari de l’electricitat d’Alaró i després ha seguit publicant, com l’obra ‘Terror talaiòtic’ o la història del Castell d’Alaró. Bon observador, s’obsessiona amb els escenaris dels seus còmics i cerca sempre la màxima fidelitat a les arrels de cada lloc, circumstància que el converteix en un visitant habitual d’arxius històrics.

– Com neix aquest projecte de recrear les Germanies a un còmic?

– El desembre de 2020 varen contactar amb jo des de l’Associació Cultural Poblera, jo havia fet diversos còmics de recreacions històriques i els interessava fer una publicació de les Germanies aprofitant la importància dels episodis i batalles que varen tenir lloc a la zona de sa Pobla. A mi m’agrada molt més fer còmics d’història que superherois, i per això vaig acceptar l’encàrrec.

– I com inicià el repte?

A partir d’aquell moment va començar la tasca de documentació, perquè tenc molt clar que no es pot fer aquest tipus de còmic sense cercar la rigorositat màxima. Així que vaig llegir molt: Jaume Serra, Eulàlia Duran, Ramon Rosselló, Margalida Bernat, també vaig llegir i vaig contactar amb Guillem Morro Veny per aclarir dubtes que tenia. Ha fet molt de mal la visió clasicista de Josep Maria Quadrado, sense dubte.

– Deu ser complicat aclarir dubtes històrics a l’hora de dibuixar-los.

– Per exemple a l’hora d’identificar quins eren els símbols i els emblemes dels agermanats, Guillem Morro em va treure de dubtes quan em va dir que la seva bandera era la quadribarrada, i la creu que portaven era vermella i simètrica.

Una vegada lligat el fonament històric arribava el moment de crear un guió.

He dedicat tot l’any passat a aquest còmic. A l’hora de fer el guió volia explicar l’abans i el després, i tot això amb un límit que era el número de pàgines de l’edició. I passada la Germania, a Mallorca segueix la violència fins ben avançat el segle XVII. Fins el segle XIX la població de Mallorca estava ultraarmada, i érem sanguinaris i violents. I per agreujar la situació, hi havia pobresa i la gent passava gana. Els mallorquins érem violents, sanguinaris i agosarats, ara només en queda un record molt descafeïnat. El segle XIX produeix un canvi radical.

– Quant de temps va invertir en els dibuixos?

– Per la part gràfica, he volgut visitar lloc importants per les seves batalles, com per exemple  el puig de Son Sabater, per fer fotografies i conèixer aquell entorn, aquells alzinars. Un altre exemple és que per reproduir la torre de l’Àngel de L’Almudaina he hagut de trobar com era abans de la reconstrucció que es va fer. Hi ha episodis que transcorren a Eivissa i he cercat quadres de l’època per dibuixar la murada amb el traçat renaixentista. Els quadres de L’Almudaina o plànols antics m’han servit molt per imaginar com eren en aquella època. La veritat és que fer còmic amb rigor històric pot ser molt lent, per fer una sola vinyeta pots invertit molt de temps. I com que jo treball a l’antiga, amb llapis, pinzell, aquarel·la i tinta, si m’equivoc, he de refer tota la pàgina. Amb el llapis vaig fer un mes de feina, i per donar color, de juliol fins el novembre.

– Va dur molta feina recrear els vestuaris d’època?

– Com que el còmic abraça tres segles s’havia de veure l’evolució de la vestimenta. Els colors de les robes els he posat jo seguint la mateixa línia, tot el còmic cerca aquest ambient de colors crepusculars, perquè pens que la història va ser bastant crepuscular, com aquella llum que està entre la realitat i el somni.

– Què n’ha pogut extreure de l’experiència d’haver creat aquest còmic?

– La veritat és que aprofundint en aquests episodis comproves que encara tenim molta feina per fer amb la nostra història. A banda d’això, he après molt.

– Com es farà la difusió de ‘Germanies’?

– Després de la presentació a sa Pobla es posarà a la venda i també hi ha previstes altres presentacions. Dia 25 de març a Santa Maria, 31 de març a Manacor, 1 d’abril a Alaró i 6 d’abril a Palma.

– Ja està treballant en un altra publicació històrica?

– Estic preparant un còmic d’un bandoler d’Alaró, en Rotget. És una altra època i una altra història, però potser també sigui una lluita contra les injustícies, no ho tenc clar. El bandolerisme era violència organitzada, com un comportament de les màfies

Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'