Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Entrevista

“La manera d’observar el cel ens agermana a tots els territoris de parla catalana”

Alexandre Bonanit, divulgador astronòmic i mestre naturista

‘Bocafoscant’ és una paraula de la parla pallaresa que s’usa per definir l’entrada de la nit (a boca de fosc) i també és el nom d’una associació catalana dedicada des del 2012 a la divulgació de valors astronòmics, ambientals i artístics. Aquests dies visiten per primera vegada Mallorca per realitzar tres activitats, el divendres 18 al Parc Natural de Llevant, el dia 19 a s’Albufera i dia 24 al CEIP Sant Miquel de Son Carrió. Alexandre Bonanit és l’impulsor d’aquest col·lectiu, i des del 2008 fa de la divulgació astronòmica una de les seves passions . Guia interpretador del Parc d’Aigüestortes i estanys de Sant Maurici i  guia turístic de Montblanc, aficionat a la botànica i geobotànica, practica el senderisme d’una manera habitual per totes les serralades mediterrànies.

Com sorgeix la possibilitat d’estrenar-vos a Mallorca?

– Aquest estiu vaig visitar l’illa i va sorgir la idea de fer les nostres activitats aquí. I la veritat és que estam supermotivats per poder arribar a Mallorca, tenint en compte que a l’hora de fer la recerca de documentació ens basam en treballs realitzats al territori dels països catalans. Per exemple, referències a les Illes les trobam al Costumari de Joan Amades, o a un llibre molt interessant de Lluc Mas i Gaspar Joan: El nostre cel al llarg de l’any.

Com es planteja l’activitat d’astronomia popular a un indret com s’Albufera? 

– L’objectiu és aprendre a conèixer els estels i constel·lacions així com els veien els pastors, pagesos i gent de la mar, i en un primer moment jo pensava que l’activitat a S’Albufera estaria més vinculada a la mar, però una vegada parlat amb els tècnics del parc em varen explicar que el caire que els resulta més interessant per les característiques de s’Albufera és el de la visió de la pagesia. Des de Bocafoscant ens dedicam a investigar el cel i explicar-lo en base a la teoria clàssica de la tradició grega. La gent utilitzava les estrelles com a referència, i ja sabem que les constel·lacions no són reals, són els dibuixos que hem posat els humans. 

Tot aquest contingut també el presentau en forma de cançons recopilades en un llibre-disc?

– A s’Albufera també farem la presentació del llibre ‘Mil cent i un estels’, que és una mostra d’aquest vincle entre cançons i pagesia. Un recull de textos d’astronomia popular que ens apropa al firmament tal com l’imaginaven la pagesia, els pastors i la gent de la mar. 

Des de Bocafoscant també treballau de manera didàctica la influència dels moviments de la Terra.

– Oferim la possibilitat de parlar del cosmos, la Terra i la vinya a una activitat que feim amb una glosadora i un tast de vins. Actualment es dona molta importància a l’observació de la Lluna i al moviment dels planetes per la seva influència a les plantes, però tenim oblidada l’observació dels estels.

Notau que hi ha un augment de l’interès per activitats de divulgació de la natura?

– Hi ha molt turisme astronòmic i molt interès per les activitats astronòmiques. Com interpretar el cel té molts alicients i el que nossaltres intentem és fer activitats xules per explicar-ho. El cel és una experiència fantàstica que la tenim cada nit. Pot esser una experiència molt interessant. Per exemple, hem de valorar que les estrelles no sempre tenen la mateixa intensitat de llum, i aquesta variació és molt significativa. Aquests són els detalls i els coneixements que volem divulgar.

Cada poble té les seves creences de com canviarà el temps segons com es mou el cel respecte a la seva geografia.

– El vincle de meteorologia i astronomia sempre ha estat molt present. A Canàries hi ha un treball titulat El cielo de los magos que està pràcticament exhaurit i tracta del temps astronòmic i meteorològic i la seva relació amb la cultura tradicional de la pagesia.

Un pagès, un pastor o un mariner llegeixen el cel amb els mateixos codis o hi ha diferències?

– És la mateixa mirada, hem de tenir en compte que estam baix el paraigües de la lectura de la religió cristiana i aquest rerefons religiós ho ha condicionat tot. Com passa amb celebracions o costums, el cristianisme assumeix el que hi havia abans i ho vesteix de nou. Com que no tenim coneixement de l’observació dels estels abans del cristianisme, no sabem com era.  

Hi ha una manera semblant d’observar les constel·lacions a territoris propers com Catalunya, País Valencià o aquí?

– La manera d’observar els dibuixos del cel ens agermana a tots els territoris de parla catalana. Fins i tot hi ha una similitud en els termes, empram les mateixes paraules per descriure el mateix. És lògic, els mariners d’un indret tenien una expressió per definir el que veien, i després estaven en contacte amb territoris propers i hi havia intercanvi de coneixements.

Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'