Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Entrevista

“L’Harpa és la coral més antiga de Mallorca i té 47 cantaires actius”

Domingo Mestre, president de l’Orfeó l’Harpa d’Inca, coral que ha fet cent anys

Domingo Mestre, president de l’Orfeó l’Harpa d’Inca, coral que ha fet cent anys

Fundat a Inca el 20 d’abril de 1920 per D. Miquel Duran i Saurina, president del ‘Circulo de Obreros Católicos’. Des de 1921 començà amb gran vitalitat a fer concerts arreu de Mallorca. Actualment l’Harpa conta amb 47 cantaires però han estat centenars les persones que han passat per l’Harpa durant aquest llarg període i sense cap dubte, tots i cada un dels que han cantat o col·laborat amb l’Orfeó estan d’enhorabona. A dia d’avui són la coral més antiga de Mallorca. 

L’actual directora és Margalida Aguiló Estrany, germana i filla dels dos anteriors directors de l’orfeó, Miquel Aguiló i Maria M. Aguiló, ocupa la direcció del mateix des del setembre de 2009.

Amb motiu del centenari l’Orfeó havia preparat una sèrie d’actes que es varen veure truncats per la pandèmia de la Covid, actes que han reprès ara, el 2022 amb tota la il·lusió possible. Per parlar-ne entrevistam l’actual president Domingo Mestre que ho es des del desembre de 2007.

Domingo Mestre

Hola Domingo, que passa enguany amb l’Harpa d’Inca?

-Enguany commemorem el 102 anys de l’Harpa i intentam fer tot allò que no hem pogut fer durant aquests dos darrers anys, que havien de ser l’any del centenari, per mor de la pandèmia. I que, tot i aquesta, no hem estat aturats realment. Amb l’Harpa hem fet 2 o 3 concerts a l’any i no hem estat aturats. I ara que la cosa sembla que està millor intentarem dur endavant una gran part de la programació que havíem previst. 

-Comptau amb ajudes institucionals per dur endavant aquesta programació?

-No comptam amb l’ajuda prevista en un inici. Per a l’any del centenari teníem una ajuda bastant quantiosa per part del Consell de Mallorca i enguany com que han passat aquests dos anys, per al pressupost d’enguany no han estat previstes. Amb l’únic que comptam és amb l’ajuda de l’àrea de cultura de l’Ajuntament d’Inca.

-Vos heu estrenat al Teatre Principal d’Inca amb el Concert de Pasqua. Parla’ns d’aquesta experiència.

-Això ha estat lo més gran. Era una cosa somniada per tots. Tant per als membres de l’Harpa com els de la Unió Musical Inquera, amb els quals férem el nostre primer concert allà. Des que es començaren a fer les obres del teatre Principal des de l’ajuntament d’Inca ens havien dit que  ambdues institucions seriem les que faríem el concert inaugural en tornar-se obrir i en canvi quan va ser l’hora de la inauguració varen dur una cosa que no tenia res a veure amb la nostra ciutat. Però bé, al final hem fet l’estrena musical que nosaltres pensàvem fer i tant per a nosaltres com per la Unió va representar la inauguració del Teatre Principal.

-Efectivament, sembla que hauríeu d’haver estat vosaltres i no altres qui ho haguessiu duit endavant.

-La veritat es que es va fer estrany que dues entitats inqueres com son l’Orfeó i la Unió, no fóssim allà aquell dia. Pensa que en l’àmbit musical i cultural l’Orfeó és la més antiga d’Inca i de Mallorca. El Constància enguany celebra el seu centenari. Nosaltres ja en duim 102. Però bé, ja s’ha fet. Va ser un bon concert. Omplirem el teatre Principal i vàrem estar molt contents de l’acollida que va tenir.

-Què estau preparant per aquest Centenari?

-El passat dia 24 d’abril vàrem fer una Sarsuela juntament amb Joan Laínez i Raquel Llera, soprano, i va ser un acte inclòs dins la celebració del centenari. Ara bé, de cara al calendari de celebracions del Centenari, el dia 13 de maig volem fer el concert que considerem el concert celebració del centenari. Serà a Santa Maria la Major i farem una interpretació de la ‘Missa per la pau’ de Karl Jenkins. És una obra que farem conjuntament amb la Capella Mallorquina, SinfoVents, que és el nom artístic de la Banda Municipal de Palma i cinc solistes, serà un espectacle memorable. Després farem una col·laboració, a finals de maig, on actuarem per a l’Associació del Càncer a la Fàbrica Ramis. Més endavant els concerts del Pregó del Dijous Bo i el concert de Reis. I enguany també esta previst amb Unió Musical Inquera un concert al Teatre Principal d’Inca que serà el Concert de Nadal. Una col·laboració amb la missa de Pentecosta a Santa Maria la Major on cantarem la missa de Jacob de Haan.

-Ara ja dins un nivell més personal Domingo. Com és que te va sorgir el cuc de cantar amb l’Harpa?

-Sempre he duit el cuquet de cantar. De molt jove ja cantava a la coral del seminari i després vaig començar a cantar amb la Revetlla d’Inca i en interessar-me pel cant coral, em vaig apuntar a l’Orfeó i ja fa més de trenta anys que hi som. I ara en som el President. 

-Com veus el futur de l’Harpa?

-Hi ha futur. Ara bé, el que passa és que els joves entren amb comptagotes perquè tenen un altre concepte del cant. Ells volen una professionalització del cant. No es tant com nosaltres que ens hi dedicam d’una manera amateur. Ho feim perquè ens agrada. Ells ho fan per si poden treure alguna cosa a canvi. Actualment l’Harpa està formada per 47 membres, dels quals hi ha més dones que homes però, així i tot, som una de les corals que tenim més homes de tot Mallorca.  

-A nivell de Mallorca hi ha alguna Associació o Federació de Corals?

-Hi havia una federació de corals que ja no existeix i ara s’ha intentat de nou però no ha anat bé.

-Quin futur li augures a l’Harpa d’Inca?

-Crec sincerament que l’Harpa té el futur assegurat per anys i anys. Els que hi som ara tenen moltes ganes de cantar. Tothom col·labora. I pens que el futur a curt termini esta més que assegurat.

-Qui se vulgui apuntar a cantar amb l’Orfeó l’Harpa d’Inca com ho pot fer? Teniu seu social,a on?

-O bé a través de la pàgina web de l’Harpa o venint a la seu. Al conservatori d’Inca. Disposam de tota una planta per a nosaltres i unes sales on podem assetjar. Els dies d’assaig són els dilluns i dimecres de 20’30 a 22’00.

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'