Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Pagesia

La cooperativa de Pollença creix invertint 1,2 milions d’euros

Presenten el nou projecte que els permetrà comercialitzar me i embotits

La visita del ministre d’Agricultura, Luís Planas a les instal·lacions de la Cooperativa Pagesa de Pollença va ser l’excusa per a presentar el nou projecte que durà endavant l’entitat agrícola. Aquesta ja fou pionera el 2013 amb la construcció de l’engreixador de mens. “Unes instal·lacions-explica el president de l’entitat Martí Solivellesque han permès als pagesos pollencins treure cada any al mercat 10.200 mens, el que suposa entre un 8 i un 10% de la producció de l’illa”. 

Ara, “un cop la cooperativa ja està lliure de deutes d’aquella inversió i de la construcció de les noves instal·lacions– explica Solivelles- es vol donar una passa més”. Aquesta està encaminada a la comercialització del producte directament. En concret,  “la venda de me produït nostre i també la venda d’embotits derivats del porc. Pollença sempre ha tengut molts bons referents de la matança i ara no hi ha cap empresa que s’hi dediqui. Mentre a la cooperativa hi ha joves pagesos que es dediquen a engreixar porcs i estan disposts a tirar endavant l’elaboració dels embotits tradicionals”. 

Aquesta aposta per la rendibilitat dels productes que surten dels pagesos associaciats a la Cooperativa de Pollença, amb uns 300 socis, és el que els ha abocat a presentar un projecte de creixement de les instal·lacions amb una inversió d’1,2 milions d’euros. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

La Cooperativa disposa d’uns terrenys al costat de la nau situada a la carretera del Port de Pollença. En aquests terrenys és on es durà a terme la construcció d’una nau d’uns 1000 metres quadrats, habilitada per la venda de mens trossejats a quarts o la meitat. A més de la venda d’embotits de la matança del porc i saïm. “No volem fer la  competència a cap carnisseria, però sí volem poder vendre els nostres productes de primera qualitat, fets i criats al poble directament al consumidor”, matisa Solivelles.

Així les noves instal·lacions acolliran sales d’esquartarament, càmeres de conservació i secat i un espai per a la venda. En total parlen d’una inversió d’un milió doscents mil euros. Aquesta serà sufragada amb fons propis de la cooperativa, amb ajudes de la UE i la resta mitjançant un préstec. 

Martí Solivelles explica el perquè d’aquest nou impuls que afronta la Cooperativa Pagesa. “Ara la Cooperativa està en un punt àlgid i s’ha de mantenir. Entenem que el dilema pagesia i sostenibilitat és viable. I, a més hi ha una sèrie de joves pagesos que elaboren formatges, sobrassada i altres, que cal donar-los un impuls perquè es pugui dur a terme el relleu generacional”. Amb tot plegat, Solivelles va més enllà i assegura que l’elaboració i venda de productes de la matança facilitarà la recuperació d’engreix de porcs i el cultiu de figueres per la seva alimentació, “hem de fer coses diferenciades si li volem donar un valor i rendibilitat”. També aposta per  recuperar l’elaboració de sobrassada de cabra que es feia a la Serra. “Hem de donar una sortida a les cabres, que són un greu problema”. 

La necessitat de reconvertir-se i modernitzar-se aboca el president de la Cooperativa a reclamar a les adminsitracions la posada en funcionament “d’un escorxador mòbil com hi ha a Galícia o Catalunya. No és de rebut tenir dos escorxadors tancats-Inca i Manacor-, i haver d’anar a Felanitx o Palma per sacrificar els animals. Aquests ja no tenen res de quilòmetre zero!” .

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aquí i ara

Els batles fa setmanes que pressionen per accelerar les autoritzacions de Costes, els ‘xiringuitos’ es victimitzen i preguen que es faci ulls grossos a...

Àgora

Jeroni Salom a l'Àgora de Sa Plaça