La visita del ministre d’Agricultura, Luís Planas a les instal·lacions de la Cooperativa Pagesa de Pollença va ser l’excusa per a presentar el nou projecte que durà endavant l’entitat agrícola. Aquesta ja fou pionera el 2013 amb la construcció de l’engreixador de mens. “Unes instal·lacions-explica el president de l’entitat Martí Solivelles– que han permès als pagesos pollencins treure cada any al mercat 10.200 mens, el que suposa entre un 8 i un 10% de la producció de l’illa”.
Ara, “un cop la cooperativa ja està lliure de deutes d’aquella inversió i de la construcció de les noves instal·lacions– explica Solivelles- es vol donar una passa més”. Aquesta està encaminada a la comercialització del producte directament. En concret, “la venda de me produït nostre i també la venda d’embotits derivats del porc. Pollença sempre ha tengut molts bons referents de la matança i ara no hi ha cap empresa que s’hi dediqui. Mentre a la cooperativa hi ha joves pagesos que es dediquen a engreixar porcs i estan disposts a tirar endavant l’elaboració dels embotits tradicionals”.
Aquesta aposta per la rendibilitat dels productes que surten dels pagesos associaciats a la Cooperativa de Pollença, amb uns 300 socis, és el que els ha abocat a presentar un projecte de creixement de les instal·lacions amb una inversió d’1,2 milions d’euros.
La Cooperativa disposa d’uns terrenys al costat de la nau situada a la carretera del Port de Pollença. En aquests terrenys és on es durà a terme la construcció d’una nau d’uns 1000 metres quadrats, habilitada per la venda de mens trossejats a quarts o la meitat. A més de la venda d’embotits de la matança del porc i saïm. “No volem fer la competència a cap carnisseria, però sí volem poder vendre els nostres productes de primera qualitat, fets i criats al poble directament al consumidor”, matisa Solivelles.
Així les noves instal·lacions acolliran sales d’esquartarament, càmeres de conservació i secat i un espai per a la venda. En total parlen d’una inversió d’un milió doscents mil euros. Aquesta serà sufragada amb fons propis de la cooperativa, amb ajudes de la UE i la resta mitjançant un préstec.
Martí Solivelles explica el perquè d’aquest nou impuls que afronta la Cooperativa Pagesa. “Ara la Cooperativa està en un punt àlgid i s’ha de mantenir. Entenem que el dilema pagesia i sostenibilitat és viable. I, a més hi ha una sèrie de joves pagesos que elaboren formatges, sobrassada i altres, que cal donar-los un impuls perquè es pugui dur a terme el relleu generacional”. Amb tot plegat, Solivelles va més enllà i assegura que l’elaboració i venda de productes de la matança facilitarà la recuperació d’engreix de porcs i el cultiu de figueres per la seva alimentació, “hem de fer coses diferenciades si li volem donar un valor i rendibilitat”. També aposta per recuperar l’elaboració de sobrassada de cabra que es feia a la Serra. “Hem de donar una sortida a les cabres, que són un greu problema”.
La necessitat de reconvertir-se i modernitzar-se aboca el president de la Cooperativa a reclamar a les adminsitracions la posada en funcionament “d’un escorxador mòbil com hi ha a Galícia o Catalunya. No és de rebut tenir dos escorxadors tancats-Inca i Manacor-, i haver d’anar a Felanitx o Palma per sacrificar els animals. Aquests ja no tenen res de quilòmetre zero!” .
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió