Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Pagesia

La manca d’espai i de personal, els problemes del producte local

Segons les dades aportades per diferents agents que van participar de la taula rodona a Mercapalma entorn a la producció, demanda i comercialització del producte local, es van extreure algunes conclussions que obliguen a fer molta feina per tal de posar-lo a l’abast dels consumidors. Entre els participants hi havia Miquel Gual, del Camp Mallorquí, Toni Monjo gerent de Som Pagesos, Marga Vanrell, presidenta de la patronal de Fruites i Verdures i de Fruites Bonany, José Cortés, chef i president de l’associació de cuiners de les illes, a més de docents i representants polítics.

                  Els principals problemes que van destacar els ponents són la manca de personal i d’inversió, a més de la falta d’espai per dur a terme els cultius i la manca de logística per assolir una bona producció i comercialització.   

                  Segons les dades aportades per Mercaplama en el transcurs de la xerrada, la producció i comercialització del producte local de Balears ha minvat si es comparen les xifres del 2007 al 2022. Així el 2007 es van vendre 71.498 tones de producte local, mentre que el 2022 tant sols se’n van vendre 45.206. “Xifres preocupants”, destaquen i, més si es comparen amb les xifres de productes de fora de les Illes, així de les 72.362 tones que es van comercialitzar el 2007, l’any passat es va passar a les 135.629 tones. Pel que fa a la producció de fruites i verdures a les Balears ha passat de les 137.125 tones del 2007 a una porducció de 101.334 tones el 2021. 

                  En aquests moments, el producte de quilòmetre zero només representa una quarta part de tot el que es ven i es compra a Mercapalma. Jeroni Barbón, gerent de Mercapalma,  explicà que el producte de quilòmetre zero és cada vegada més residual pel que fa a volums de comercialització. Un procés que ha atribuït a l’encariment del preu de la terra i a la manca de relleu generacional.

                  Miquel Gual, va destacar “l’oportunitat que tenim perquè coneguin el nostre producte, pero mos manca matèria prima”. 

            En la mateixa línia, Margalida Vanrell, va confirmar que “el producte local té molta demanda i el problema és que no hi ha producció suficient, sobretot quan s’apropa l’estiu”. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'