Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Pagesia

Son March de sa Pobla, pioners en productes de quarta gamma

La indústria de transformació agroalimentària de sa Pobla reparteix a diari 33 tones de fruita i verdura als 200 clients del sector de l’hosteleria. Se serveixen productes en 80 talls diferents per ser consumits a diari

Aquesta és la primera temporada que l’empresa agroalimentària i de transformació agrícola Fruites Son March, ha entrat de ple en el producte de quarta gama. La titular de l’empresa familiar, Marilén Socias explica què és el producte de quarta gamma, del que ells en són pioners com a proveedors al sector hosteleria. 

La quarta gamma inclou fuirtes i verdures tallades i a punt perquè els cuiners dels hotels les puguin emprar per cuinar, o bé per servir fresques i amb totes les condicions sanitàries i alimentàries als seus clients”. La gerent de Son March, afegeix amb total convenciment, “el producte de quarta gamma suposa pel sector hosteleria un estalvi de mà d’obra a la cuina. Perquè tenir un treballador pelant patates o tallant verdura si ho pot fer una màquina amb totes les garanties alimentàries? Aquest personal es pot destinar a un altre departament o a fer altres tasques dins la mateixa cuina”. 

Des de Son March han encetat la temporada turística a ple rendiment a les noves instal·lacions. Aquestes engloben a més del departament de fruita i verdura fresca i directa al consumidor, altres dos departaments que són els que es fan càrrec de trossejar o pelar la verdura i la fruita. “Estam en disposició de servir verdura tallada amb 80 talls diferents, segons l’ús que se n’ha de fer a la cuina. Mentre la fruita sols la pelam. Així aquesta conserva totes les propietats i quan es serveix als bufets dels hotels o als restaurants se fa el tall i és totalment fresca”.

Aquests dies de plena temporada les 17 persones que es dediquen a l’elaboració del producte de quarta gamma tallen tot tipus de verdures; prebes, sofrit, porro, ceba, colflori, tomàtiga, bledes, lletugues… “La major part de la producció-apunta na Marilén- és de dos grans pagesos  de l’illa, a més d’altres més petits que cultiven per a nosaltres lletuges, porros, cebes…El que hem de portar de fora, d’Almeria, són les tomàtiques. Aquí no hi ha producció suficient”. Igualment passa amb la fruita; taronges, síndria, meló, poma o pinya. No és estrany, ja que a diari els mesos de temporada turística de Son March parteixen a fer el repartiment de fruites i verdures, 10 camions, amb un  promig de 33 tones de producte tallat o pelat. “El pagès que vulgui fer hortalissa la pot fer que nosaltres li comprarem, però el pagès a sa Pobla prefereix dedicar-se a les patates. És una feina més senyora, que sembrar, regar i cuidar l’hortalissa cada dia”, diu la gerent, que defensa que durant el darrer any el pagès d’hortalissa ha guanyat doblers, ja que “han sabut defensar un preu ajustat pel seu producte i la seva feina”. 

Per altra part, cal destacar l’encariment que suposa el consum dels productes de la quarta gamma. Aquest, expliquen des de Son March, es multiplica per tres. “Si un quilo de prebes val un euro, net, trossejat i a punt per servir o cuinar en val tres”. Però, afegeixen, “tenen la feina feta i a més la cuina sempre està neta de residus orgànics, ja que el producte que se’ls serveix és 100% consumible, no té pell, ni llavors, ni cap tipus de resta que s’hagi de tudar. El que a la llarga també suposa un guany”. Economia Circular

Son March fou una de les primeres empreses que es va adherir al projecte del Consell d’Economia Circular. “Vam signar un conveni amb diferents companyies hoteleres que eren clientes nostres per tal que la recollida d’orgànic que de forma controlada Tirme processa per a compost vegetal, pugui ser emprat com adobs pels pagesos que sembren per a nosaltres. Així el producte que torna arribar a l’hotel du el segell de circularitat i reciclatge en tot el seu procés. Un distintiu que el client, que és degudament informat, agraeix”. Per altra part, Son March també ha signat un acord amb el grup Garden que a diari recull les restes de fruites i verdures que genera la indústria agroalimentària i que guarda dins una càmara entre 14 i 15 graus per evitar la putrefacció. Aquestes restes, explica Socias, “Garden Eco les destina a la planta de compostatge particular on hi aboquen restes de poda de la cadena i així els permet fer el procés de compost natural. Cal apuntar una dada; entre el 20 de juny i el 4 de juliol es van retirar 11.000 quilos de restes de fruites i verduers de les nostres instal·lacions. I, al cap de l’any es mouen uns 8.000.000 de quilos de fruita i verdura per servir a l’illa”.

La demanda del sector hoteler ha fet que enguany  l’empresa Son March també exporti fruita i verdura de quarta gamma fins a l’illa de Menorca. “Treballam amb una única cadena i és un pla pilot per saber com va tot el procés. Hem de tenir en compte que tractam producte de primera, pelat o trossejat i que per arribar a taula ha de tenir unes òptimes condicions, això vol dir que en cap moment es pot rompre la cadena de fred i que s’ha de servir quasi a diari”, apunta Socias. L’experiència és positiva, però s’ha de vigilar molt el transport. 

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'