La Arboleda és un barri miner del municipi biscaí de Trapagaran, declarat conjunt monumental pel Govern basc. Es desenvolupà a les darreries del segle XIX, directament lligat a la mineria, tot i que l’extracció de mineral de ferro ja es feia en temps dels romans. El desenvolupament de la mineria a darreries del segle XIX va atreure milers d’immigrants que no trobaven infraestructures i els allotjaven en habitatges precaris de fusta, fàcils de muntar i desmuntar amb el trasllat de la mina.
L’antic poblat miner està a les muntanyes de Triano, a la part alta de la Vall de Tràpga-Trapagaran a certa distància el casc urbà i s’hi pot accedir per un tortuós camí. Actualment s’hi pot anar en funicular des del barri de la Reineta. Aquest mitjà de transport, que data de 1926, ja era utilitzat en l’època de l’extracció minera. Aquest viatge des de l’aire permet gaudir de vistes sobre l’Abra de Bilbao i els antics jaciments a cel obert, avui en dia llacs envoltats de zones verdes i rutes de passeig, un espai d’oci amb un centre d’interpretació d’època de les mines a Peñas Negras.
A l’entorn dels llacs que s’assenten en formacions rocoses de mineral de ferro, s’hi ha creat un parc escultòric Meatzalde Goika (2013). La força visual d’aquest entorn va portar a l’artista local Guillermo Olmo, escultor hereu dels grans mestres bascs a concebre un parc escultòric similar a altres que es distribueixen arreu d’Europa. Allà, els creadors contemporanis poden plantar la seva llavor de ferro per veure-la imbrincar-se amb el paisatge. En aquest espai dedicat a l’art euskaldun, és on va finir l’amic de SA PLAÇA, el sineuer i artista Antoni Gelabert “Mariner”, que va dedicar els seus darrers dies a col·laborar amb l’Associació d’Artistes Bascs en l’elaboració d’un catàleg d’escultures i monuments dels espais públic d’Euskadi. Mariner va trobar a La Arboleda allò que va perseguir per Sineu: un parc d’escultures dins la mina.
És per això que en el nostre viatge cultural a Euskadi, el pròxim 28, 29 i 30 d’abril, visitarem la vella colònia minera de La Arboleda i el parc escultòric de Meatzalde Goikoa. Si esteu interessats en venir, podeu reservar fins el 31 de març al telèfon 971 50 70 51 o bé a través d’ info@saplaca.cat.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió