Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Èxit de la presentació de ‘Les messes d’estiu’ de Pere Sureda a l’espai Sus Cultura de Palma

L’acte reuní a molts veïns de Maria que tenen la residència a Ciutat i no es volgueren perdre la trobada.

L’espai cooperatiu Sus Cultura de Ciutat va acollir la presentació del llibre de Pere Sureda ‘Les Messes d’Estiu’. A l’acte hi van participar més de seixanta persones que van voler saber qualque cosa més de l’activitat agrícola que es desenvolupava al Pla de Mallorca i en especial a Maria de la Salut. 

‘Les Messes d’Estiu’, de Pere Sureda, són precisament això un relat de les tasques agrícoles, redactades en primera persona, que des de la primavera fins a la tardor es duien a terme a les terres de conreu de Maria. Del llibre en van destacar la cura de l’edició i el vocabulari que se’n ha extret al costa de pàgina per fer-lo més entenent, ja que molt ja està en desús.

L’historiador local, Tomeu Pastor, es va fer càrrec de la presentació del llibre i de l’autor, destacant la realitat actual del món agrícola del poble. “Van arribar els taxis agrícoles”, diu Pastor, fent referència als grans tractors, cosetxadores i altra maquinària, “i ara els titulars de les terres els lloguen, o ells lloguen les terres per treure un rendiment. A Maria a l’actualitat crec que no hi ha cap pagès”, sentencià Pastor per tal de posar en valor el que narra Sureda al seu llibre. Un relat que segons el propi autor no vol ser nostàlgic, “sinó reflectir una realitat del que feien moltes de famílies al poble i la transformació que va suposar els anys 70 la introducció cada cop més de la maquinària agrícola”, apunta l’autor. A l’hora que es queixa de “l’abandonament de pareds i voreres”, fins el punt de sentenciar, “on no hi arriba la màquina, no hi arriba l’home”, fet que deixa palès aquesta manca de neteja o aprofitament fins el darrer pam de terra. 

Enric Pozo, cappare de l’espai cooperatiu ‘Sus Cultura’ destacà la importància cooperativista a l’hora de fer el llibre de Sureda; “d’un autor que ha format part del món cooperatiu, presentat a un espai que és cooperativa i editat per la també cooperativa Inforaiguer”. 

L’acte, que comptà també amb molts de veïns de Maria que tenen fixada la residència a Ciutat, l’acabà d’arredonir la veu cantant d’una cooperativista, na Bel, que primer va agrar la presentació d’aquest llibre i després va glosar amb el to de segar. 

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'