Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Ferran Pizà en ‘Do major’ a sa Quartera d’Inca

L’exposició proposa veure d’una altra manera el calçat, d’una forma plàstica amarada amb l’avanguarda artística.

L'exposició proposa veure d’una altra manera el calçat, d’una forma plàstica amarada amb l’avanguarda artística.

Dos anys després que l’Àrea de Cultura d’Inca fes la convidada a l’artista pobler Ferran Pizà per fer una exposició al centre d’Art de sa Quartera, ara aquesta es materialitza. La pandèmia feu suspendre una exposició a punt d’inaugurar-se el 3 d’abril del 2020, i des d’aleshores ençà ha romàs en letargia a l’estudi de son Valentí a sa Pobla. Encara que, tot s’ha de dir, alguns dels quadres que es poden veure a Inca, van formar part de la mostra antològica de l’obra de Pizà que l’any passat va acollir el museu de can Planes. 

Encara que el títol de la mostra és ‘L’altra pell. L’ànima de les sabates’, Ferran Pizà presenta una col·lectiva de sèries on les primeres peces “eren més simples, mentre les darreres, a força de treball, imaginació i anant-hi jugant han estat més polides, fins arribar al Do Major”, conclou. Un joc que perpetura amb el llenguatge i el material que ha fet servir per fer l’obra que s’exposarà al centre d’Art sa Quartera d’Inca. 

Es tracta de veure d’una altra manera el calçat, d’una forma plàstica, amarada amb l’avanguarda i l’art abstracte espanyol dels anys 50; Millares,Tàpies, Guinovart o Luccio Fontana (destruir per crear), són alguns dels artistes en què s’ha inspirat Pizà per dur a terme la seva obra. D’ells s’ha servit igual que de la morfologia de les sabates i de les restes d’elements del calçat; des de les formes de fusta que li han proporcionat alguna fàbrica, a plantilles de cartró que gelosament guardava del seu padrí de fons, Sebastià Tugores Estelrich

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

Aquest– explica l’artista- era sabater de professió i músic d’aficció. Fou director de la Banda de Música Municipal de sa Pobla i també a la Banda de la Creu Roja d’Inca”. 

El cercle vital de Ferran Pizà es concebeix sempre al voltant de la casa familiar de Jaume Serra, amic de la família i on Pizà hi va passar moltes estones. L’esposa de Sebastià Tugores era germana de Jaume Serra. “Era un matrimoni que no tengué fills. Ell era molt al·loter i jo com a fillol vaig gaudir amb ells d’una molt agradable infantesa”, recorda. D’aquí que la mostra que es podrà veure a Inca fins el mes de juny, també sia un petit homenatge i recordança al seu padrí de fonts i un retorn a la infància, on ara juga a muntar quadres amb objectes rescatats del passat més dolç. 

A les sales sempre m’agradava cercar-hi coses-hem de recordar-assenyala- que era la casa d’un home que havien afusellat!”- fent referència a Jaume Serra, assassinat el 37. Plaguetes, instruments, també partitures i plantilles de sabates, és el que Ferran Pizà va guardar i ara ha tret dels calaixos per fer una nova creació artística. “Destruir per crear, o reconstruir a partir de materials resctats de dins caixes”. 

‘L’Altra Pell’ pretén ser una mirada al món de la sabata des d’una visió artística; “He partit d’una partitura musical escrita damunt un tros de cartró que servia de plantilla per fer unes sabates, que emprava el meu padrí de fonts. Però, alhora, he emprat un corsé, llençols de bri, formes de sabates … per fer les composicions

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

La mostra de Sa Quartera acollirà 20 peces que es poden veure des del 26 de març fins el mes de juny. Amb la particularitat, que l’exposició acollirà visites escolars on Ferran interactuarà amb els nins explicant l’obra amb el clar i sempre divertit mestratge de l’artista pobler, avesat a treballar amb els infants i joves, incitant-los a ser creatius i deixar anar la seva imaginació; jugar, crear, explorar per treure a la llum l’artista que cada un porta a dins. 

‘L’Altra pell’ enllaçarà amb la mostra Incart i, posteriorment, donarà pas a un altre pobler que també recalarà a Inca per primer cop. Serà Joan Llabrés amb una mostra fotogràfica a la sala d’exposicions del Claustre de Sant Domingo. Si fa dos anys les exposicions de Ferran Pizà i Joan Llabrés-artistes amics-havien d’anar a la par, ara les noves programacions han fet que una cedeixi el relleu a l’altra cap al mes de juny, amb un total de 30 fotografies artístiques que abarquen des de paisatges, bodegons, fotografies mogudes; “imatges que fugen”, o “antipostals”, com definí Joan Gelabert, l’obra artística de Joan Llabrés. Aquesta s’ha pogut veure en públic en tres exposicions anteriors i la propera serà una continuació de la que féu el 2017 amb motiu del 25è aniversari de la revista SA PLAÇA i dedicada a l’artista Tano Pomar.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'

Calendari Mallorquí

El 'parenòstic' començarà a distribuir-se aquestes setmanes als punts de venda habituals

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Aquí i ara

Els batles fa setmanes que pressionen per accelerar les autoritzacions de Costes, els ‘xiringuitos’ es victimitzen i preguen que es faci ulls grossos a...

Àgora

Jeroni Salom a l'Àgora de Sa Plaça