Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Francisca Bergas: “El menjar ens transporta a la infància i als bons moments”

Francisca Bergas és la cuinera marianda de la LLar d’Ancians. Ara, en el marc del 45è aniversari de la Llar, ha publicat un llibre de receptes titulat “A la Llar cuinam vida”, amb alguns dels plats que preparen a la residència. 

– Com es va endinsar dins el món de la cuina?

– Des de petita sempre he estat rodejada de cuineres, sa padrina i mumare eren molt bones cuineres. Elles dues me varen fer agafar les ganes d’aprendre’n. Sa padrina va cuinar a una casa de ciutat devers el 1920, i a mi m’agradava molt veure-les cuinar. 

– D’on neix la idea de crear un llibre de receptes?

–La idea va sorgir perquè havíem de fer un inventari de totes les elaboracions que tenim, i la directora del centre va pensar que després de tota la feinada podríem fer qualque cosa amb allò. I a partir d’aquí vam decidir publicar-ho. El llibre l’ha editat l’IMAS.  

– La gent major de la Llar són uns comensals molt exigents

– Sí, són bastant exigents. Tots volen els menjars de casa seva, els gusts i les olors que recorden. El menjar sempre ens transporta a la infància i a bons moments, i tots ells voldrien aquells gusts. Però normalment estan contents amb el que feim. És un menjar molt casolà i molt d’aquí, quasi tot està fet per nosaltres, no utilitzem patates congelades, per exemple. Li donam el gust que a nosaltres ens agradaria menjar. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– I quants de comensals teniu?

– Uns 250 comensals. Això sí, tenim un menú general i després ens toca fer menús especials i variacions, perquè molts dels usuaris tenen tensió alta, colesterol, fan règim o tenen problemes per engolir, i això sempre ho hem de tenir en compte. 

– Quantes receptes podem trobar al llibre?

– Nosaltres feim unes 100 o 120 receptes, però al llibre n’hem fet un recull de 25. Tenim en roda un menú d’estiu de 5 setmanes i un d’hivern, i llavors un menú especial per Pasqua i un altre per Nadal. 

– Expliqui’ns alguna de les receptes que podem trobar al llibre, alguna que sigui especial 

– Hi ha alguns plats estrella entre els usuaris. A ells els hi agraden molt les sopes, la paella, o el bollit. Són plats amb els que passen molt de gust. 

Un dels plats que té més èxit i que hem inclòs al llibre és una recepta belga, i es diu ‘Carbonada flamande’. Realment no sé d’on va sorgir aquesta recepta, la vaig trobar aquí quan vaig arribar, però com que funciona molt bé la continuem fent. Per fer-la hem de tallar filets de vedella, els enfarinolam, fregim i reservam. Després tallam molta ceba i la col·locam dins una safata de forn, amb la vedella, hi afegim gasosa, cervesa, olives i xampinyons. Ho portam entre dues i dues hores i mitja al forn, fins que la vedella quedi molt suau. És una de les receptes que té més èxit. 

– Les receptes del llibre van acompanyades de les il·lustracions de Pep Canyelles. Com sorgeix aquesta col·laboració? 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– Una persona d’aquí, n’Omar, el coneixia i ens va posar en contacte amb ell. En Pep ens va donar tot el que tenia, va ser molt generós. Ens va deixar utilitzar tota la seva obra. Hem passat molt de gust de fer feina amb ell, al igual que amb na Joana Ferragut, que s’ha encarregat del disseny gràfic

Carme Contestí
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'