La de voltes que pot fer la història. Per si el tema d’entendre el fet diferencial de Capellans no fos prou complicat, ara resulta que per Santa Margalida circula un document recuperat de l’arxiu, segons el qual Martí Alòs Ribas, propietari de Son Sant Martí que abans havia estat batle de la Vila, va ser qui va cedir Capellans a l’Ajuntament de Muro l’any 1929. En poques paraules, que els vileros ara bravegen de què varen ‘regalar’ els terrenys i actualment els murers tenen les casetes gràcies a ells.
Però la diversió no acaba aquí, i és que estirant del fil, aquest exbatle, es va casar amb Bàrbara Monjo March, tia bona de l’actual batle, Joan Monjo i que no va tenir fills. O sigui que, ben bé la història podria haver canviat i el polític seria ara el ‘senyor’ de Capellans.
Un expert ‘capellanòleg’, el murer Miquel Àngel Tortell, no accepta aquesta història i la qualifica de “llegenda barata i cutre dels vileros, la veritat és que aquest Alòs va ser un vivaratxo oportunista i especulador que ho va comprar i ben aviat ho va vendre”.
El document de l’escriptura diu que la cessió de 150 quarterades es fa per posar fi a pleits entre murers que anaven a cercar llenya als Rafals i es Comú i la finca de Son Sant Martí. Fos regal o ‘pelotasso’, el cert és que d’aquest paper varen néixer i florir les actuals casetes.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió