Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Pedra Foguera redescobreix la cova de Son Llompart als llubiners

El col·lectiu Pedra Foguera de Llubí, que es va formar per divulgar bàsicament el patrimoni talaïòtic del municipi i en particular vetllar per la conservació i recuperació dels talaïots dels Racons, cada cop organitza més surtides tant dins el terme municipal, com a altres indrets per donar a conèixer elements patrimonials. 

Una de les darreres eixides ha estat la visita a la cova de Son Llompart, a la qual hi van participar una vintena de persones, que des de Llubí van recórre el paratges de la Serra, fins arribar quasi a la partió amb Maria, on a dalt del turó es situa son Llompart. 

L’historiador Biel Alomar i l’arqueòleg, Jaume Cardell, van ser els encarregats del guiatge i de donar les corresponents explicacions de l’indret i les característiques de la cova. Aquesta, segons apuntà Alomar, es tractava d’una cova d’enterrament que fou excavada per l’acció humana i seria de l’època de les coves de Ca les Coves de Menorca. Els visitants van poder accedir a l’interior de la cova, que actualment te l’accés un poc amagat per la vegetació que ha crescut al seu voltant un cop ha deixat de tenir la funció d’acollir el bestiar. 

La cova presenta diferents espais curvats als costas, que seria on acollirien els enterraments. A més presenta tres columnes de subjecció resultant de l’acció humana. Son Llompart està situat dins el terme de Llubí, però a poca distància es situa el pla de Maria. “Una zona– van apuntar els dos estudiosos- que acolliria entre els dos termes municipals una gran ciutat romana pendent d’excavar.”

Biel Alomar, a més d’aportar dades històriques de l’indret i les possessions que envolten la Serra, va instruir als acompanyants amb històries que resten dins la memòria dels majors que van poblar i viure aquests terrenys de partió entre Llubí i Maria. Entre aquestes la mort d’un jove els anys 40 que fou trobat a son Llompart i del qual mai s’han esclarit els fets de la seva mort.

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'