Enguany Muro es pot dir que celebrarà ‘l’any de l’Arxiu’. Una fita que s’ha encetat per les festes de sant Joan amb el pregó a càrrec de l’arxiver municipal, Sebastià Riutort. I que es continuarà a la tardor amb l’obertura i posada a punt de les noves i modernes instal·lacions de l’Arxiu Municipal de Muro, a l’espai de l’edifici de l’antiga Cooperativa. Una obra que fa 17 anys que està en marxa i que ara sembla arriba a la seva fi, amb una inversió d’un milió set-cents mil euros. El que vol dir començar un nou camí per l’arxiu i la seva difusió i activitat.
Sebastià Riutort és l’arxiver municipal de Muro des de fa 25 anys. Ara ha afrontat la convidada per fer el pregó de Sant Joan amb molta il·lusió i amb acotacions “jo soc mig sevillano” – tot fent al·lusió a les visites que fa cada any a Sevilla per gaudir de les curses de braus a la Plaça de La Maestranza, però, matisa, “Sevilla és la ciutat dels grans pregons”.
Però el que el manté més entusiasmat aquest any és veure com després de 20 anys el somni de disposar d’un Arxiu Municipal a Muro en condicions serà una realitat en breu. No de bades l’arxiver ha pitjat i ha estat en tots els processos d’execució i realització de les llargues obres d’adequació d’aquest nou espai municipal. Com diu ell, no serà un espai qualsevol, “sinó un edifici, el de l’Arxiu, que presidirà un eix cívic i cultural al poble de gran importància, des del Convent, passant per l’Arxiu, el Teatre i l’Ajuntament”.
L’arxiver no vol aventurar quan estarà en disposició d’obrir les noves instal·lacions arxivístiques on es fan les darreres obres de dotació de maquinària per a la climatització de l’espai i la preservació dels documents amb totes les garanties de seguretat i protecció. “L’arxiu municipal-explica Riutort- s’ha d’entendre com una unitat, amb documentació històrica i amb documentació administrativa”. I afegeix la nova fase d’arxiu de documents mitjançant l’administració electrònica.
Així hi haurà un doble arxiu en paper i electrònic, que no digital, explica. “La digitalització ha fet perdre el document original. D’aquest no hi ha còpies. Esteim parlant d’un arxiu, no és una biblioteca. Aquesta és una lluita per preservar el paper, ja que parlam de documents únics i irrepetibles”.
A l’engròs, apunta l’arxiver, l’arxiu de Muro ocupa uns dos quilòmetres de prestatgeries en diferents dependències, d’aquí, matisa, “no es tracta d’agafar capses i fer un trasllat d’uns espais a un altre. Hi ha una tasca de triar i revisar el que ja està arxivat i classificat a la fi que el que es depositi a les noves prestatgeries del nou Arxiu Municipal sia ja per sempre, amb la classificació que li pertoqui, amb una uniformitat de capses i rotulació”.
Aquesta tasca no impedeix a l’arxiver pensar amb un “arxiu molt professional i al servei de l’administració, sense deixar de banda la importància patrimonial d’aquest i de servei al ciutadà”.
La posada a punt de les noves dependències ja fan preveure un nou curs d’Història, que seria el nombre 23 amb un especial interès entorn a l’arxivística. A més d’apropar les noves instal·lacions al públic en general exposant un document del mes, “i fent partícep l’Arxiu de la vida Cultural i Patrimonial del poble”, afegeix.
Ara, però la tasca de l’arxiver és la de fer de pregoner i malgrat reciti a peu de carrer la dita taurina “corrida de expectación, corrida de decepción”, són molts els murers que es mostren expectants pel que els contarà. Una convidada a festa que també formarà part de l’arxiu municipal; “els pregons són un valor documental i una font històrica, que en molts de casos han aportat dades valuoses per part dels pregoners, que sense ells i el seus pregons s’haguessin perdut o desconegut, de fets, personatges i històries del poble”.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió