Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Tot recordant els 50 anys del Festival de Cançó Popular de Llubí

El setembre del 2019, l’Ajuntament de Llubí va encetar els actes per commemorar els 50 anys del I Festival de cançons del camp Flor de Taparera. Era l’any 1969, just abans de les festes de Sant Feliu quan l’activista cultural, Biel Frontera, juntament amb altres col·laboradors, com Janer Manila, va decidir que era hora de posar en valor les cançons de la terra, tonades i gloses del camp. Aleshores va moure fils per enllestir el Festival, on hi van participar cantadors locals i forans com madò Antònia Buades ‘Perendenga’ de sa Pobla, que fou la guanyadora del concurs el primer any.   Del poble destacà i fou guanyador en dues edicions Biel Ramis, des Cantó, una de les figures més importants de la cançó popular, toandes del camp i romanços, que a més de cantar-los els va saber transmetre a joves cantautors com Biel Majoral o Maria del Mar Bonet, entre d’altres. 

Biel Frontera, impulsor del Festival.

El Festival Flor de Taparera de Llubí va ser molt potent, encara que de curta durada, ja que sols es va dur a terme entre el 1969 i 1972. Aquí es celebrava el 31 de juliol, la nit de la revetla de sant Feliu i reuní cantadors i sonadors d’arreu de l’illa, ‘la creme de la creme’, com es va constatar amb figures com madó Buades de sa Pobla, entre d’altres.  Enguany, l’ajuntament vol recordar aquell Festival i conmemorar el cinquentenari que no va poder ser. Així, a més d’una exposició retrospectiva del que van ser aquells encontres musicals a sa Farinera, també ha convocat dos concursos de cançons del camp digital. I ho fa amb dues categories; ‘cançons tradicionals del camp de Mallorca’ i ‘reinterpretacions de  cançons del camp de Mallorca’, versionat peces del cançoner popular a rimte de reggae, rap, pop..Les peces s’han d’enregistrar i enviar via whatsapp. 

Biel des Cantó amb els premis Flor de Taparera a les mans.

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'