Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aparador

Una ruta per mirar s’Albufera amb ulls matemàtics

Fer una lectura matemàtica de l’entorn de s’Albufera és el repte que ens proposa la Societat Balear de Matemàtiques pel dissabte 23 de juliol, de la mà de la professora de la UIB Ana Belén Petro. Es tracta de descobrir  gràcies a aquesta activitat dirigida a famílies que les matemàtiques són presents pertot arreu, i en aquest cas, en un entorn natural.  Aprofitant que el 22 de juliol és una de les dates internacionals que es commemora el Dia d’Aproximació del número Pi, el Parc Natural ofereix aquesta jornada matinal.

Ana Belén Petro explica que es farà un recorregut pel parc i a partir d’elements naturals que s’aniran trobant se’n farà una explicació matemàtica, per exemple, “cercarem pinyes, mirarem les formes de les fulles, analitzarem les plomes dels aucells, observarem les espirals dels caragols, observarem el moviment del sol, es tracta d’entendre el valor de les matemàtiques per la pròpia supervivència de la natura”. Les asimetries de les formes donaran molt de joc com descriu Petro, ja que de l’observació de les espirals dels caragols es podrà descobrir que “tots volten en el mateix sentit però alguns, molt pocs, volten cap a l’altre costat”, o de la importància de les plomes dels aucells i els seus colors a l’hora de reflectir la llum. Una de les sorpreses de la sessió que impartirà Petro és conèixer els vincles de la successió de números Fibonacci que estan presents a les branques dels arbres, les pinyes o els pétals de les flors.

La SBM reprèn amb aquesta jornada les seves sessions divulgatives que s’havien aturat per la COVID. Altres anys havien fet activitats de matemàtiques i natura a l’espai costaner d’Es Carnatge.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Mestre Antoni Bissanyes, de Pollença, diu adéu a cinquanta anys de pastisser

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'