Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aquí i ara

Sa Pobla i Llubí, rècord d’inspeccions urbanístiques i de multes imposades per Defensa del Territori

L’informe anual de l’organisme permet conèixer que l’activitat inspectora va fer 46 demolicions d’obres il·legals a la contrada l’any 2021

L’Agència de Disciplina Urbanística (ADT) executà l’any 2021 46 demolicions d’edificacions il·legals als pobles de la contrada, segons les dades fetes públiques a l’informe anual d’aquest organisme. En quant a la imposició de sancions, les multes urbanístiques d’aquests pobles arriben als 2 milions d’euros. El municipi amb més demolicions ha estat Selva, amb 10, seguit de sa Pobla amb 6.  En quan a la quantia de les sancions, el municipi que suma més ha estat Lloret -581.466,65 euros-, i en segon lloc Mancor de la Vall, amb 393.938,12 euros.

L’agència ha incrementat el número d’inspectors i això s’ha traduït en una major activitat inspectora. Les dades aportades a l’informe mostren que als municipis de Sa Pobla, Llubí i Selva són on més actes es varen aixecar. A Sa Pobla s’han avaluat diverses construccions properes a s’Albufera que tenien llicència de nau agrícola i es destinaven a usos residencials. El municipi va signar el conveni amb l’ADT l’any 2019, i el passat 2021 es varen fer 31 inspeccions. A Llubí, 32, i a Selva 29.  

Si atenem a les dades generals de tot Mallorca, aquest any passat s’han imposat 163 sancions per una quantia que suma 7 milions d’euros, la xifra més alta mai registrada. Des de l’any 2017 aquest organisme ha aconseguit l’esbucament de 592 obres il·legals. L’any passat es varen fer 137 demolicions i 512 actes d’inspecció (el 2019 varen ser 631 i el 2018, 707 actes). Dels casos d’edificacions sancionades, un 47% és per haver-se fet sense llicència i un 24% són casos de reformes i rehabilitacions. Un 42% de les obres il·legals detectades estan ubicades a finques d’entre 3.000 i 10.000 m2.

L’ADT destaca que el 2021 s’ha produït un rècord de denúncies arribades de particulars a tot Mallorca. Concretament 325 reclamacions han arribat d’aquesta font, la xifra més alta mai registrada. Les denúncies fetes per organismes públics han estat 383 aquest any passat. Segons l’agència, aquest increment es deu a que hi ha més municipis adherits i a la millora constant dels protocols d’actuació coordinada amb Seprona i amb els agents de Medi Ambient. El 2021 es varen gairebé doblar les actuacions preliminars respecte a l’any anterior.

Tant la consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcias, com el gerent de l’ADT, Tomeu Tugores, han manifestat que les sancions imposades no tenen un afany recaptatori, sinó de protecció del territori i defensa de la legalitat urbanística. L’Agència de defensa del territori de Mallorca (fins gener de 2017, Agència de protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca) és un organisme autònom del Consell de Mallorca, dedicat a perseguir la comissió d’infraccions administratives en matèria urbanística. 

Entre el 2009 i el 2021 l’Agència de Defensa del Territori ha posat multes que sumen 41 milions d’euros, però només s’han ingressat 5,6 milions, ja que la tramitació se sol veure interrompuda per recursos presentats i incidències. Segons reflexa l’informe anual, aquestes interrupcions retarden considerablement el cobrament efectiu de les multes urbanístiques imposades.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.
Bartomeu Noguera
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'