Aquesta estudiant, natural de Llubí, d’Enginyeria de Ciències Agronòmiques a l’Universitat Politècnica de Catalunya, ha duit a terme un exahustiu estudi entorns dels vectors que transmetren la Xylella. L’estudi ha estat el seu treball final de carrera i ha estat guardonat pel Govern de les Illes i pel Col·legi d’Enginyers i Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya.
-D’on partieu per dur a terme l’estudi?
-Partia del treball de camp que havia fet amb l’empresa pública Semilla i l’Institut de Recerca i Tecnologia de Catalunya per estudiar la Xylella fastidiosa. Aquesta sabem que el 1887 ja es va detectar als EE.UU, però no es detecta a Europa, concretament a Itàlia fins el 2013. D’aquí s’espandeix a França, 2015, i el 2016 arriba a les Balears. Ara ja s’ha detectat a València, Madrid i Portugal. I sabem que afecta a més de 500 espècies diferents, de producció agrícola, sent les més importants econòmicament la vinya, ametlers, oliveres i cítrics, però també hi és present dins els arbres ornamentals.
-Quina era la vostra recerca?
– Avaluar la transmisió dels vectors. És a dir, saber quins són els vectors (insectes) que xuclen la xilema dels arbres, que ve a ser les seves venes, són els que transmeten la Xylella. Sempre dic que la Xylella a les plantes és el colesterol a les persones. Aquesta obstrueix la xilema i fa que la saba no arribi a la planta, igual que tampoc els nutrients, ni l’aigua, el que fa que aquesta es mori.
– Què heu detectat idò?
– El comportament dels vectors.Aquest primer són ninfes i, en una etapa adulta, són voladors mòbils que s’alimenten xuclant el xilema de la Xylella i per tant, transmeten aquesta. Aquest són xucladors tot l’any, però es tractava d’estudiar quin moment fan la transmisió dels arbres malalts infectant els bons.
-I quines són les conclusions?
-Els vectors o transmisors actuaen més els mesos de maig, juny i juliol. A l’agost ja fa massa calor per ells i no tenen tanta mobilitat.
-Com es pot actuar llavors?
– Es pot reduir la població de transmisors quan encara són en estat ninfa, a la tardor. Aquestes habiten dins zones amb vegetació herbàcea, arran de terra. Sobretot cultius que s’empren per pastures pels animals com ovelles, són un bon camp i, despres quan són voladors van als arbres i xuclen d’arbres malalts i van fent la transmissió. D’ adultes tenen una mobilitat de fins a 2 quilòmetres de radi.
– Es pot eliminar la Xylella?
– Eliminar aquest bactèri a l’illa és impossible, s’hi ha de conviure, amb espècies que siguin més tolerants. Una tasca que ja dur a terme i investiga la Universitat de les Illes. També és important eliminar la vegetació. Amb finques netes evitam que es posin les ninfes. A més, s’han d’aplicar mètodes insecticides.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió