Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Pagesia

La campanya d’exportació de patata d’enguany és molt positiva

La campanya d’exportació de patates de sa Pobla cap als països europeus estar a tocar la seva fi i segons un dels portals exportadors majoritaris, Mateu Export, «la tònica general és molt positiva», segons apunta el gerent de l’empresa Joan Mateu. Així i tot, manifesta, «cal ser prudents, perquè la campanya no s’ha clos i fins que no es tanqui i tenguem totes les liquidacions no poden fer un balanç concret».

En aquests moments ja hi ha un 85 per cent de la producció de patata de la marjal poblera que ha arribat als països del nord i Est d’Europa, a més del Regne Unit. Però encara restarien per exportar entre 4.000 i 5.000 tones. «Queden les collites tardanes. Es tracta de poques parcel·les però que en aquests moments acumulen moltes patates i cal moure’s per col·locar-les», apunta Mateu.

El recompte final de tones exportades i el preu final no es sabrà fins passat les festes de Sant Jaume, quan es farà la liquidació als pagesos. Mentre, els portals són reacis a facilitar gaire informació. Així i tot les dades apunten a un 20 per cent manco de cultiu de patata a sa Pobla per aquesta campanya. 

La tempesta Juliette de finals del mes de febrer va provocar estralls als cultius i les plantes i també a les produccions més primerenques. Però a mesura que han passat els mesos, la climatologia ha estat propicia i els sementers de patates han donat un bon cabdal i un bon promig de producció de tones o quilos per quartó. 

Davant aquestes bones expectatives, que sembla es tancarà la campanya d’aquest any, els portals es mostren cauts de cara a la propera campanya de sembra de patata, vist la minva de pagesos i extensió cultivada aquesta edició 2022-23. 

Així i tot, Joan Mateu, apunta al fet de la professionalització i mecanització que han assumida els pagesos poblers durant les darreres dècades. «A sa Pobla hi ha una flota de 30 màquines que treuen patates amb una rendibilitat que podrien cultivar mig Mallorca», apunta. 

Una actualització i modernització que es manté dia a dia, i segons van manifestar des de la Conselleria d’Agricultura, en el transcurs de reunions passades amb pagesos i portals, «s’haurà d’intensificar, per tal que el pagès es posi al dia en matèria de cultius i de tractaments fitosanitaris, emprant nous productes i retirant-ne d’altres que des de al Unió Europea ja han desautoritzat el seu ús». Altres qüestions que els pagesos també hauran de contemplar és el consum d’aigua pel reg de les produccions i el tractament de l’escarabat de la patata.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'