Personal tècnic del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), depenent de la Conselleria d’Agricultura i Pesca, participarà a les jornades que celebra l’Associació Balear d’Apicultors a Llubí dins el marc de la fira de la Mel.
“Es tracta d’una vespa invasora que a més es nodreix de les abelles dels apiaris com a nutrient per les larves, d’aquí que sia vital la seva erradicació tot d’una que hi ha constància d’una reina o la formació d’un niu”, explica Jaume Morro tècnic del Cofib i que ha treballat en la retirada i control dels nius de vespa asiàtica al llarg d’aquest any.
El primer niu de vespa asiàtica es va detectar el 2015 i fins el 2018 es van trobar altres formacions. Mentre el 2019 ja no hi va haver cap presència i el 2020 tampoc, d’aquí que s’anunciàs l’erradicació de la vespa invasora el 2021. Durant aquests anys, segons informa el Cofib, no es va detectar cap niu, però, l’abril d’enguany es van disparar les alarmes. “Vam rebre els primers avisos de nius primerencs situats a pisos de Palma, en la part alta, on acostumen a situar-se les vespes asiàtiques”, explica Morro. Des de la conselleria es van activar les primeres alarmes i avisos a la ciutadania per si es detectaven nous nius.
Aquests, apunta el tècnic, s’haurien format amb l’arribada de vespes o larves mitjançant la importació de plantes, fustes, transport de fruita o altres mercaderies des del Port de Palma, i provendrien del nord d’Espanya o fins i tot de França on es té constància i registres de vespa asiàtica. “Es van instal·lar trampes atraients a la zona de Palma, però amb els avisos dels apicultors i els resultats positius de les mostres de les vespes hem vist com aquestes s’han escampat per la Serra i fins arribar al Raiguer”.
La ruta que ha seguit la vespa asiàtica formant diferents nius ha estat segons el Cofib des de Palma a Calvià, Andratx, Establiments, Puigpunyent, Banyalbufar, Valldemossa, Esporles i també ha arribat a Mancor i Inca. En total s’han detectat i retirat 20 nius de diferent tamany. Però, segons diu Morro, podrien procedir de dos focus diferents. “Un seria d’un niu inicial que va fer tot el cicle i no es va detectar abans. Aquest hauria criat 200 reines que alhora, encara que no totes, haurien pogut formar nous nius. L’altre focus procediria de l’entrada de la vespa de fora i després aquí hauria format també nous nius”.
S’ha de tenir present que les reines es mouen en un radi de 10 quilòmetres, d’aquí el seu recorregut i formació de nius per la Serra, on a més, apunten els tècnics, fa més fred, ja que les abelles defugen de la calor i les zones més càlides, d’aquí que no hi hagi presència de nius a la zona sud de l’illa.
Pel que fa als nius, apunta Morro, “els primaris, que són els detectats a la primavera, els mesos de març i abril, tenen un tamany com el puny i estan formats per dues o tres reines; aquests fabriquen unes 20 obreres, que alhora es mouen dins un radi de 100 metres per alimentar-se i així el niu creix”. Del creixement dels nius, si no són retirats inicialment, des del Cofib posen d’exemple el darrer que ha estat retirat a Esporles. “Tenia un diàmetre de 50 centímetres i ja acumulava unes 3.000 vespes (obreres, mascles i futures reines), un boom d’expansió si no es detecta i retira”.
Per altra banda, apunten que el que fou retirat al Puig de Santa Magdalena a Inca el mes de juny ja tenia una grossària com una pilota de bàsquet.
Pel que fa a l’alimentació de la vespa asiàtica i la seva depredació a les abelles dels apiaris, aquesta es basa, per un costat, en el sucre i el suc de les fruites, vinya, pruneres…, mentre les larves del niu necessiten proteina i aquesta la troben a l’abdomen de les abelles. “Les vespes van als apiaris- d’aquí que sien els apicultors que en un 80% donen l’avís d’alerta – i capturen les abelles; deixen ales, cap i peus i sols es mengen l’abdomen que és la part que té més proteïnes. Així si als voltants dels apiaris i ha restes d’abelles vol dir que la vespa asiàtica hi és present”, diu Morro.
L’observació minuciosa, la retirada dels nius i la instal·lació de trampes per si ha fuit qualque reina que no s’ha capturat són les mesures que apliquen des del Cofib per evitar la propagació de nius. Així i tot, alerten de la facilitat que tenen per arribar a l’illa, amb mercaderies i plantes.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió