Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aparador

Els pancaritats són la fita obligada per cloure Pasqua

El pancaritat a Mallorca suposa la finalització de les festes pasquals. D’aquesta forma, és típic anar en romeria o peregrinació a ermites o monestirs els dies després de Pasqua, on es celebren misses i altres activitats lúdiques, i a més s’aprofiten aquests darrers dies per menjar tot allò que ha sobrat de Pasqua, com panades, rubiols o crespells. Així i tot, són molts els pancaritats que ja acaben amb arrossos i paelles.

A Pollença és tradició pujar el dilluns de Pasqua en romeria al Puig de Maria. “Enguany, ho celebrarem com sempre tot i les condicions”, explica Joan Ferriol, de l’obreria del Puig, ja que fa mesos que el Santuari es troba tancat per manca de donats. Pel que sembla ja s’ha seleccionat una nova parella de donats, però no s’han finalitzat els tràmits burocràtics. “Per aquest motiu hem aprofitat per arreglar una mica alguns desperfectes”. A dalt, després de la missa, es farà un refresc de panades, rubiols i mistela, així com una trencadissa d’olles pels més petits. A partir de les 14h es dinarà d’arròs brut. “Sempre som entre 100 i 200 persones”.

A llocs com Campanet, els quintos tenen una implicació especial amb la festa, que s’inicia el dematí del dilluns amb un cercavila i el cant dels goigs. El capvespre els veïns van a cercar el Pi que porten fins a l’ermita de Sant Miquel, on el dimarts celebren el pancaritat i els quintos són els que s’encarreguen de pujar-lo per acabar la festa. 

Llubí, tot i celebrar el pancaritat en dimarts, comença les celebracions en dilluns. Enguany però, a diferència de Campanet, els quintos han anunciat que no participaran de la festa, tot i que aquesta es desenvoluparà amb normalitat, iniciant-se dia 10, amb una torrada, un correfoc infantil i una ballada popular a l’Ermita. El dimarts hi haurà el típic romiatge. Els veïns de Mancor pujen la segona festa de Pasqua a santa Llúcia compartint dinar i bauxa.

Muro també celebra el seu pancaritat de Sant Vicenç el dilluns després de Pasqua. Enguany  els mureros estrenen imatge de Sant Vicenç, que portaran en romiatge del poble a l’ermita, on després de la missa hi haurà dinar popular i actuacions infantils amb Cucorba. Després de dinar, sobretot el jovent torna cap el poble, on segueix la festa al carrer, amb una bauxa que en els darrers anys s’ha massificat de tal forma que ha obligat al consistori a prendre mesures per poder controlar-la. Per aquest motiu, aquest any els bars podran tenir barres i música a l’exterior fins les onze del vespre, i fins les tres del matí als interiors.

Un dels pancaritats més populars de la contrada és el de Crestatx, que es celebra en dimarts, durant la Tercera festa de Pasqua, els poblers van en romiatge a l’ermita portant els Barratiners la imatge de Santa Margalida. Allà celebren una missa i un dinar, així com el Certamen de Cançons de Treball del Camp i un Festival Infantil de Cançó Poblera. Després de dinar, hi ha  jocs i corregudes. A la tornada, es celebrarà la Ballada Popular a càrrec de Marjal en Festa a la plaça Major. Des de l’ajuntament aconsellen l’ús del servei d’autocars, que partiran des de la plaça del Mercat a Crestatx, per tal de descongestionar el trànsit. 

El darrer esclató dels pancaritats és el Diumenge de l’Àngel, quan es clouen les festes de Pasqua. 

Carme Contestí
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'