Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

e23

ANÀLISI PLA: El PI aguanta la   patacada davant l’ascens del PP

La patacada del PI a nivell general i sense assolir representació al Govern de les Illes, ha aguantat el cop a determinats pobles del Pla, encara que no a tots on tenia majories. Però manté governs majoritaris i quasi sense oposició possible a Costitx (8/1), a Petra (9/2) o Ariany (6/1), encara que aquest darrer poble les darreres legislatures es pot dir que hi hagut un govern de concentració entre els dos partits que s’han presentat PI i PSOE. Mentre a Sencelles  i Porreres, amb Xisca Mora, el PI ha fet una baixada que els deixa tocats a l’hora de fer pactes i sobretot assolir batlies tota la legislatura. Així i tot, la força del PI al Pla, és la que al final del recompte ha permès al batle de Costitx, Antoni Salas, assolir dos escons al Consell de Mallorca, el seu i el de la vilera Magdalena Vives. Mentre al Govern no han aconseguit el 5 per cent de representació per entrar-hi amb Pep Melià i X.Morafent tàndem.  

Els populars també s’han fet forts al Pla i sobretot a Sineu i Maria amb dues majories absolutes aclaparadores, que malgrat estaven cantades, segons els veïns d’ambdós municipis, han deixat l’oposició tocada. El lideratge de Tomeu Mulet a Sineu no ha permès l’entrada de Vox al consistori i ha minvat l’oposició de MÉS, que ha baixat un regidor, mentre el PSOE es manté amb un. 

Per altra part, la moció de censura de XMaria i el PP, que ha donat la batlia els darrers mesos a Jaume Ferriol, ha fet que la història es tornés a repetir al poble, després d’una altra moció i que el candidat popular assolís una majoria absoluta. També s’ha de tenir en compte que el censurat PI, va desaparèixer del nou cartell electoral. Els populars han doblat vots i regidors. 

El PP al Pla ha seguit la tendència generalitzada i després d’una legislatura de capa caiguda ha incrementat regidors a Lloret, Porreres, Sencelles i Llubí

Els socialistes es mantenen forts a Algaida, encara que hauran de cercar aliats per governar en majoria. I a Santa Eugènia tenen la batlia garantida.

MÉS es fa fort a Sant Joan i Porreres i és la llista més votada a Llubí, malgrat ha perdut un regidor i la majoria absoluta, però es preveu un govern en mans de MÉS amb el tercer mandat de Magdalena Perelló. El seu soci de Feina per Llubí també baixa un regidor, que són els dos que creixen Futur Llubí i el PP, un cada un d’ells, però que no els basta per assolir govern. A Montuïri, que han tingut batlia perd electors, encara que hi ha la possibilitat d’un pacte d’esquerres. 

La força d’ultradreta de Vox, que al Pla es presentava a tres municipis, Sencelles, Sineu i Algaida, només ha aconseguit un regidor a n’aquest darrer municipi. 

A l’hora de constituir la nova Mancomunitat del Pla hi haurà cares noves entre els batles, encara que alguns sien del mateix partit que la passada legislatura. Però hi ha hagut renovació a Endavant LloretAlgaida i Sant Joan que s’estrenarà amb un estranger Richard Thompson per MÉS. Montuïri també renovarà primer edil, sia quin sia el nou govern i Porreres també pot canviar de batlessa.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Publicitat

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'