Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

“Volem que es Vinyet sia una explotació col·lectiva”

Entrevista a Omar Jover, jove pagès pobler que desenvolupa un projecte d’agricultura ecològica a la Marjal fent una aposta per un canvi i maneres de cultivar la terra

Té 30 anys i es va abocar a la pagesia arran de la pandèmia. Actualment té dos projectes agraris en marxa a Son March i Es Vinyet de sa Pobla i un altre a Consell. 

-Què és ´Utòpic’?

– És la marca del meu projecte agrícola. Fer agroecologia a les terres de marjal de sa Pobla pot semblar utòpic, però treballam perquè sia viable i real. 

-En què consisteix aquest projecte?

– En fer un agricultura ecològica bàsicament d’hortalisses i fruita. 

-I on ho duis ha terme?

– A una finca de la zona de Son March on el pagès que la cultivava ja feia un any que no hi sembrava patates ni cebes.

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

-I quina ha estat la tasca per poder dur a terme un cultiu ecològic a una zona d’agricultura intensiva i amb moltes intervencions de fitosanitàris i adobs?

– Primer hem hagut de regenerar el sòl, desconteminar-lo. Hem duit a terme diferents actuacions com la sembra de 500 arbres a una zona de la parcel·la. Són polls, alzines, arbuts, estepa joana, camamil·la, murtera, llorer bord i altres que vam adquirir del viver de Menut. Aquesta plantació ens permet tenir cultius permanents i amb el temps disposar de matèria orgànica. També és important el maneig del sòl; llaurar el mínim possible. 

Entenem el sòl com un organisme, quan més giram la terra aquesta més s’erosiona. La vida microbiana, que és fonamental pel desenvolupament de les plantes, és fa malbé. Empram el mínim la maquinària per a treballar la terra i els cultius. 

– Per fer el cultiu ecològic heu hagut de posar distància amb la resta de parcel·les amb cultius tradicionals?

– Fomam part de la Cooperativa de Productors Ecològics de Mallorca i el que ens marquen les normes és que la finca ha de tenir una barrera física. És a dir que jo que faig cultius no agressius al sòl he d’invertir en el vallat de la finca, quan en realitat els que cometen negligències contra la natura són altres pagesos amb maneres de cultivar la terra més agresives!

– Quins són els culitus que duis a terme i com es rendibilitzen?

– Bàsicament hotalisses que després venem als mercats del dijous d’Inca i el dimarts i dissabtes al mercat ecològic de la plaça dels Patins de Palma. Els divendres servim les cistelles a domicili. 

– Com funciona el mercat de cistelles?

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

– Tenim una comunitat de wassap, amb un grup de consum, on el dilluns i dimarts anam posant els productes i preus per tal que puguin fer les seves comandes segons les necessitats. I, el divendres les servim a Sineu a la botiga Verd Esperança i a la zona Nord i sa Pobla a domicili. 

-És un model de comerç rendible aquest?

-De moment feim unes 15 cistelles setmanals. A sa Pobla no cobram el desplaçament per a la resta de poblacions cobram 2 euros per preparació i 3 per transport. Les cistelles són de diferents categories, segons els productes i la demanda, encara que també servim cistelles tancades amb el que noltros tenim més a l’abast. I ara per a Nadal els oferim com a regal amb la incorporació de nous productes com xocolata.

– També heu parlat d’un nou projecte a la finca Es Vinyet. En què consisteix?

– És una finca de 15 quartons que abans es destinava al cultiu de la patata i que es va deixar de cultivar perquè no era rendible. Ara volem que sia una finca 100% ecològica i que es gestioni de forma col·lectivitzada. Ja esteim en contacte amb grups com l’Esquirol, Permamet, Can Bum, la Utòpica o Arrels Marines, per dur el projecte endavant.

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'