Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Aquí i ara

Dues ministres inauguren la planta d’hidrogen de Lloseta i es topen amb la protesta dels camioners

La presentació de l’acte ha quedat ofegada pels tocs de clàxon dels transportistes que bloquejaven els accessos a la planta.

La presentació de l'acte ha quedat ofegada pels tocs de clàxon dels transportistes que bloquejaven els accessos a la planta.

Lloseta ja compta amb la primera planta de producció d’hidrogen renovable i les Balears són el primer territori de l’Estat que estrena una instal·lació d’aquestes característiques. Una carrera per ser els primers que omple d’orgull principalment a les multinacionals impulsores: Enagás i Acciona, que vivien una carrera amb altres empreses per ser els primers i fer l’acte oficial amb membres del govern central. Una presentació que ha quedat ofegada per la protesta dels camioners que, informats de la visita de dues ministres, han col·lapsat els accessos a la planta circulant de forma continuada entre la rotonda del Foro i la rotonda del miner de l’avinguda del Cocó de Lloseta. L’acte central amb les autoritats s’ha retrassat més de mitja hora i ha començat quan els transportistes ja havien abandonat les immediacions.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la vicepresidenta tercera del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han inaugurat la planta on s’ubica el projecte «Power to Green», liderat per Enagás i Acciona, i amb la participació de CEMEX, l’IDAE i el Govern.

El projecte, que forma part de la iniciativa europea «Green Hysland», neix devora l’antiga fàbrica cimentera de CEMEX i ha estat el primer projecte mediterrani que ha rebut finançament europeu per a la seva execució. La Unió Europea hi destina 10 milions d’euros dels gairebé 50 que la planta d’hidrogen ha mobilitzat en total, 3,75 dels quals arriben a través del Govern.

La introducció de l’acte ha quedat ofegada pels clàxons de la protesta dels transportistes.

Durant la seva intervenció, la presidenta ha definit el d’avui com un «dia històric» i ha destacat la importància del que implica ser el primer territori a produir aquest tipus d’energia: «ser els primers té responsabilitat perquè ets un exemple a seguir, però també vol dir que has planificat primer». En aquest sentit, Armengol ha recordat que el Govern va treballar ja durant la passada legislatura per «planificar el futur i marcar objectius», que avui es compleixen amb lleis com la de canvi climàtic o la de residus o amb un pla de transició energètica justa. 

Per part seva, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha asseverat que «en els temps actuals, la transició energètica no sols és essencial per a accelerar la lluita contra el canvi climàtic, sinó que és una qüestió estratègica».

Demostració davant les autoritats de la càrrega d’un vehicle amb hidrogen.

Les primeres molècules d’hidrogen verd es van produir el passat mes de desembre i, des de llavors, la planta ha continuat fent proves per arribar a generar, quan es trobi a ple rendiment, 300 tones d’hidrogen verd anuals a partir de plaques fotovoltaiques, fet que suposarà reduir les emissions de CO2 en fins a 21.000 tones l’any.

L’hidrogen produït a la planta de Lloseta funcionarà, entre altres mesures, com a carburant dels autobusos de l’EMT de Palma. També serà font d’energia per a edificis públics i per al Port de Palma i s’injectarà a la xarxa de gas de Redexis. Implica, per tant, una passa en la descarbonització de les Balears i un avenç en el compliment dels objectius que marca la Llei de canvi climàtic.

A la inauguració també hi han assistit el president del Parlament, Vicenç Thomas; la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; la delegada del Govern, Aina Calvo; els batles de Palma i Lloseta, José Hila i Chema Muñoz, i representants de les empreses impulsores del projecte.

Avatar
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'