Connecta amb nosaltres

Hola, què busques?

Afers i gent

Els xeremiers Es Reguinyol de Muro celebren la vintena tot el 2024

Els xeremiers de Muro han organitzat un seguit d’actes per commemorar els seu vintè aniversari. Aquests s’enceteran per sant Antoni i tendran moments àlgids per Sant Joan i al Festival Tortell

Segons explica l’actual president de l’associació de xeremiers Es Reguinyol, el xeremier Pere Joan Martorell, que ha agafat el relleu a Ramon Quetglas, tot va començar quan l’octubre de 1999 l’Aula d’Adults de Muro organitzà un curs de xeremies, flabiol i tamborino. El primer mestre de l’escola fou Rafel Moll i un bon grapat dels que avui són membres fundadors d’Es Reguinyol varen començar a desafinar algunes notes i a fer més renou que música. Però amb la constància s’ha preservat la continuïtat d’aquests instruments en el poble. Així i tot, apunta Martorell, Es Reguinyol es va constituir amb associació el 2003, “quan ens vàrem quedar sense mestre i amb la finalitat de donar continuïtat al que haviem après”.

I així han passat la vintena amb un bon grapat d’homes i dones que no defalleixen en aprendre a sonar les xeremies i en gaudir de les diferents trobades que participen arreu dels pobles. 

Però, apunta Pere Joan, “sobretot, de ser presents i vius a les activitats que es fan a Muro.Amb aquests 20 anys hem passat de ser 8 o 9 xeremiers  a ser una quinzena d’actius”.

El Reguinyol també ha convocat amb aquests anys tres concursos de composicions per a xeremies. I ha fet diferents sortides fora de l’illa com la de l’agost passat participant en la VIII Trobada de Músiques Tradicionals del Pirineu celebrada a Graus a la Ribagorça, província d’Osca. fruit de l’intercanvi que havien fet amb Gaiteros de Graus.

Sant Antoni dona el sus a un any ple de xeremies i reivindicació de la música folk

El concert que tendrà lloc el dissabte 13 al Teatre, amb  els xeremiers del Reguinyol, els sonadors de ximbomba i la Revetla d’Algebelí  serà el sus a la celebració del 20è aniversari.  També participaran en la recuperada trobada de gegants dins el marc de la festa antoniana. 

Anunci. Desplaceu-vos per continuar llegint.

I mentre continuen les classes per ensenyar a nous xeremiers, clouran el curs amb un concert didàctic al Teatre. “Aquest comptarà amb la participació d’alumnes, els sonadors des Reguinyol i també antics xeremiers del poble, per tal de donar una transversalitat  al relleu generacional”, apunta Pere J. Martorell. 

Dins el marc de les festes de sant Joan, es durà a terme un concert de música Folk,  “que volem que es mantengui dins els actes de la festa Major”. I a la celebració de santa Cecília i el Festival Miquel Tortell, el Reguinyol ha proposat la musicalització de les ‘Contradances’ de M. Tortell per ser tocades  amb la Banda i els xeremiers, per tal de difondre l’obra del compositor local. 

Antònia Coll
Escrit per

Feu clic per comentar

Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió

Deixa un comentari

Potser també t'interessarà

Calendari Mallorquí

A partir del 26 de novembre començarà a distribuir-se una nova edició del famós parenòstic

Afers i gent

Un projecte d’autoocupació mitjançant el Carnet Jove ha servit per donar empenta a la nova empresa avícola que gestiona el jove de 24 anys Joan...

Àgora

Els tres joans, pels poblers, van esdevenir una institució

Afers i gent

Escriptor, llicenciat en Química i docent a l’IES Marratxí, acaba de publicar 'Com posidònia en un alzinar!'