Segons explica l’actual president de l’associació de xeremiers Es Reguinyol, el xeremier Pere Joan Martorell, que ha agafat el relleu a Ramon Quetglas, tot va començar quan l’octubre de 1999 l’Aula d’Adults de Muro organitzà un curs de xeremies, flabiol i tamborino. El primer mestre de l’escola fou Rafel Moll i un bon grapat dels que avui són membres fundadors d’Es Reguinyol varen començar a desafinar algunes notes i a fer més renou que música. Però amb la constància s’ha preservat la continuïtat d’aquests instruments en el poble. Així i tot, apunta Martorell, Es Reguinyol es va constituir amb associació el 2003, “quan ens vàrem quedar sense mestre i amb la finalitat de donar continuïtat al que haviem après”.
I així han passat la vintena amb un bon grapat d’homes i dones que no defalleixen en aprendre a sonar les xeremies i en gaudir de les diferents trobades que participen arreu dels pobles.
Però, apunta Pere Joan, “sobretot, de ser presents i vius a les activitats que es fan a Muro. “Amb aquests 20 anys hem passat de ser 8 o 9 xeremiers a ser una quinzena d’actius”.
El Reguinyol també ha convocat amb aquests anys tres concursos de composicions per a xeremies. I ha fet diferents sortides fora de l’illa com la de l’agost passat participant en la VIII Trobada de Músiques Tradicionals del Pirineu celebrada a Graus a la Ribagorça, província d’Osca. fruit de l’intercanvi que havien fet amb Gaiteros de Graus.
Sant Antoni dona el sus a un any ple de xeremies i reivindicació de la música folk
El concert que tendrà lloc el dissabte 13 al Teatre, amb els xeremiers del Reguinyol, els sonadors de ximbomba i la Revetla d’Algebelí serà el sus a la celebració del 20è aniversari. També participaran en la recuperada trobada de gegants dins el marc de la festa antoniana.
I mentre continuen les classes per ensenyar a nous xeremiers, clouran el curs amb un concert didàctic al Teatre. “Aquest comptarà amb la participació d’alumnes, els sonadors des Reguinyol i també antics xeremiers del poble, per tal de donar una transversalitat al relleu generacional”, apunta Pere J. Martorell.
Dins el marc de les festes de sant Joan, es durà a terme un concert de música Folk, “que volem que es mantengui dins els actes de la festa Major”. I a la celebració de santa Cecília i el Festival Miquel Tortell, el Reguinyol ha proposat la musicalització de les ‘Contradances’ de M. Tortell per ser tocades amb la Banda i els xeremiers, per tal de difondre l’obra del compositor local.
Heu d'haver iniciat la sessió per publicar un comentari Iniciar sessió